Tuesday, June 14, 2011

Adik Ipar Tony Blair masuk Islam

Adik ipar perempuan bekas Perdana Menteri Britain Tony Blair dilaporkan memeluk Islam setelah melawat kota suci Qom bulan lalu. Lauren Booth (43) adik kepada Cherie, isteri kepada Tony berharap keislaman beliau mampu merubah persepsi Tony terhadap Islam.


Penghijrahan Lauren kepada Islam bukanlah sesuatu yang berlaku dalam jangka masa pendek. Sebelum ini beliau bertugak untuk Press TV, sebuah stesen televisyen berbahasa inggeris di Iran. Lauren juga seorang yang vokal menentang penaklukan Iraq oleh tentera bersekutu. Beliau tetap lantang menentang pembabitan Britain di Iraq walaupun abang ipar beliau sendiri adalah sekutu utama George W Bush. Pada tahun 2008 beliau menyertai flotilla membawa bantuan ke Gaza dariCyprus. Seperti flotilla ke Gaza yang ditahan baru-baru ini flotilla yang disertai beliau juga dihalang dari menyampaikan bantuan ke Gaza.

Lauren dipetik berkata

"Ketika melawat makan Fatima al-Masumeh saya merasakan suntikan spiritual di seluruh tubuh saya. Ianya sesutu yang menggembirakan dan menyeronokkan"

Sekembalinya di Britain beliau terus memeluk ugama Islam. Beliau kini berhijab , bersolat 5 waktu dan sedang berusaha membaca Al Quran. Selain itu beliau berhenti memakan babi dan sudah tidak lagi meminum arak selama 45 hari.

in b4 "eee mat salleh masuk islam bangga saya or eeee dia pakai tudung tak betul and eeee tapi dia shi'ah la islam sesat tuh"

Laporan asal Daily Mail

No comments:

Post a Comment